Mesaj public:

avatar greieras1313c: .canta3. Ori cat as vrea sa uitam ca esti in ochii mei iubirea pt tine nu io pot oferii ei!


Forumul Bestwap
Topicul: Campanie-Noi vorbim romaneste?


ultima pagina»

raspunsuri: 276 | vizualizari: 2836 | abonati: 13
membri respondenti: 120
cod link direct: [topic=43426]clic aici[/topic]
aprecieri topic: 4 | 6 | 11

avatar
estrella
Stim cu totii faptul ca limba romana se vorbeste,si concomitent se scrie tot mai agramat. Cu siguranta asta nu mai e o noutate pentru nimeni!
Limba care o vorbim ofera posibilitatea de a ne exprima,iar influentele exercitate asupra ei sunt diverse.
Acest topic nu este o lectie de literatura,nu cauta sa te plictiseasca si nici sa transmita idei formale in materie de lingvistica,cu atat mai putin sa-ti impuna cum sa procedezi.
E dreptul tau sa alegi cum vrei sa fii citit!
20.11.2009, 19:23:06

avatar
estrella
Avem oportunitatea de a ne exprima liber,dar ce te faci cand libertatea ne poarta spre torturarea limbii romane!
Suna destul de sadic,dar asteapta sa vezi ce va urma!
Pe langa faptul ca suntem mai lenesi pe zi ce trece,si spun asta pentru ca am ajuns sa facem `prescurtari atat de prescurtate` incat nu tindem doar spre eliminarea treptata a tuturor vocalelor (exemplu: bine=>bn),ci s-a ajuns la folosirea abrevierilor,unde doar prima initiala a anumitor cuvinte[...]

20.11.2009, 19:31:01
avatar
estrella
[...]de uz frecvent este folosita; (exemplu: cmf?=>ce mai faci?)
Unii veti spune: `Eh,si ce-i cu asta? Ne mai grabim si noi!`
Fie... Trecem peste! Mergem mai departe,lista e lunga!
Nu intram prea mult in detalii in ceea ce priveste semnele de punctuatie pentru ca riscul ar fi ridicat sa-mi pierd cititorii pe aici,subiectul devenind din ce in ce mai insignifiant! Cratime puse alandala,semne de intrebare cu nemiluita,apostroful pe unde incape si el [...]

20.11.2009, 19:40:07
avatar
estrella
[...]punctele de suspensie care ar trebui sa fie 3 si numai 3,devin un lung sir fara numar. Iar virgula...tot undeva p`acolo si ea. Dar asta n-ar fi o tragedie,am prezentat totusi un caz fericit,ca alternativa e mult mai trista!
De ce spun trista?
Pentru ca aceste semne lipsesc adesea cu desavarsire,fraza devenind un text scris cap coada ca un meci comentat de Ilie Dobre. Dar se mai si grabeste omul,nu? Ce ti-e si cu atatea semne?! Lasa ca merge asa!

20.11.2009, 19:47:28
avatar
estrella
Iar asta nu e cel mai ingrijorator,partea lamentabila acum vine! Tineti-va de cap,o sa doara rau!
In loc sa ne preocupe greselile enumerate anterior,facute mai mult sau mai putin cu voia noastra,aspiram la scrierea `trendy` care consta in franjurarea si stalcirea bietelor cuvinte de te miri 3 ceasuri ce-a vrut omu` sa zica!
U devine W,`cu` se transforma in `q`,j-ul i-a luat locul s-ului, r-ul se inlocuieste cu l, i-ul isi trage codita si devine y;

20.11.2009, 19:54:35
avatar
estrella
`Sh` si `tz` sunt acceptate doar atunci cand prin lipsa diacriticelor si-ar putea pierde din informatia transmisa; (exemplu: fatza-fata)
Nicidecum in alte circumstante! Iar litera `j` nu se pronunta ca si `s`. Niciodata! Nu exista cuvantul `jtiu`,ci doar `stiu`.
Insa se poate si mai rau de atat! Am zis mai rau? Aoleu... Mai nou literele ne-au cazut in dizgratie,nu ne mai plac de nicio culoare. Sa ne mai smecherim putin in d`ale inventatului!

20.11.2009, 20:02:51
avatar
estrella
Inlocuim o-ul cu 0, e-ul cu 3, s-ul cu 5,s. a. m. d. Parca asa e mai cool,nu?
Am incercat sa fac aceasta prezentare mai `funny`,si stiti de ce? Pentru ca am ajuns sa ne luam in ras propria limba,sa o pocim la modul cel mai dur! Cu alte cuvinte fac haz de necaz!
E trist ca am devenit atat de nepasatori,si ca efectiv suntem preocupati de `moda` decat de ceea ce este corect. Preferam sa folosim un limbaj intraductibil care oboseste cititorul,decat unul lizibil...curat!

20.11.2009, 20:11:25
avatar
estrella
Avem o predispozitie incredibila de a copia tot ceea ce este gresit si nociv,si o incapatanare deosebita cand sesizam erorile si evitam sa le eliminam.
Cu siguranta se va trece cu vederea,e atat de simplu sa fii nepasator si sa te doara-n cot la modul figurat,ca la propriu de fapt nu ne mai misca cu nimic,in loc sa ne facem o disectie pentru a ne analiza in amanunt exprimarea si felul cum o asternem pe foaie.
Probabil ca acum veti spune: `Tu bruta,acum ce asteptari ai?`

20.11.2009, 20:21:11
avatar
estrella
Doar una: Sa ne straduim sa scriem romaneste,nu l0m4n3sht3!
Va multumesc pentru rabdarea de a parcurge aceste fraze! .z.

20.11.2009, 20:24:13
avatar
thekidplayer
Ai dreptate , dar la cate se intampla in tara asta , ma mir ca mai exista persoane ca tine... Educativa copii , si poate ei nu vor ajunge asa in viitor... Mult noroc...
20.11.2009, 21:11:04

inainte»
1/28
Acasa

Forum»Stiinta, scoala, educatie»Scoala»Campanie-Noi vorbim romaneste?